De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is in een nieuwe, felle fase beland. Terwijl president Trump invoerheffingen aankondigde voor tientallen landen, besloot hij op het laatste moment een 90-dagenpauze in te lassen voor de meeste van hen — behalve voor China. Peking kreeg het zwaarst te verduren, met Amerikaanse tarieven die oplopen tot maar liefst 125%.
China sloeg meteen terug. Volgens BBC News voerde het land op zijn beurt een invoerheffing in van 84% op Amerikaanse producten. Het is een krachtmeting die de wereldeconomie op zijn grondvesten doet schudden.
Waarom China hard wordt aangepakt
Trump beschuldigde China van een “gebrek aan respect” en van jarenlang “het Westen te hebben opgelicht”. Hij verhoogde daarom de tarieven op Chinese producten, ondanks hevige kritiek van binnen- en buitenland. De rest van de wereld kreeg tijdelijk respijt. Landen zoals de EU, Zuid-Afrika en Vietnam, die eerder als “slechte handelspraktijken” waren aangemerkt, kregen een pauze van 90 dagen. Alleen landen die niet terugvochten, werden gespaard van de torenhoge tarieven.
Volgens Trump zijn de maatregelen nodig om “eerlijkere handelsverhoudingen” af te dwingen. Maar de gevolgen zijn groot. Wereldwijd reageerden markten heftig: aandelen kelderden, investeerders raakten in paniek, en zelfs de rente op Amerikaanse staatsleningen schoot omhoog naar het hoogste niveau sinds februari.
China hits back at Trump with 84% tariffs on US as trade war intensifies | BBC News
Hoe reageren markten?
De financiële wereld houdt zijn adem in. Na het eerste nieuws over de hogere tarieven zagen we massale verkopen op de beurs. Miljarden aan beurswaarde verdampten in korte tijd. Toen Trump vervolgens aankondigde dat hij voor de meeste landen een pauze inlast, herstelde de markt zich snel. De S&P 500 steeg in een middaghandel met 7%, de Dow Jones zelfs met bijna 8%.
Maar de rust is voorlopig tijdelijk. Zolang de twee grootste economieën ter wereld lijnrecht tegenover elkaar blijven staan, blijft de onzekerheid groot. En beleggers houden daar niet van.
Wat merken bedrijven hiervan?
Voor veel bedrijven is dit geen theoretisch conflict, maar dagelijkse realiteit. Hogere invoerheffingen maken grondstoffen, onderdelen en eindproducten duurder. Bedrijven moeten keuzes maken: prijzen verhogen, marges opofferen, of hun hele toeleveringsketen herzien.
Vooral bedrijven die sterk afhankelijk zijn van de handel met China of de VS komen in de problemen. Denk aan elektronicabedrijven, machinebouwers of landbouwexporteurs. Kleine ondernemers kunnen die schokken vaak veel minder goed opvangen dan grote multinationals.
En de consument?
Ook gewone mensen kunnen de gevolgen gaan voelen. Duurdere producten, minder keuze, en inflatie zijn allemaal mogelijke effecten van een escalerende handelsoorlog. Vooral bij producten zoals elektronica, auto’s en voedingsmiddelen kunnen prijzen stijgen.
Bovendien zorgt het voor een onrustig economisch klimaat. Als bedrijven minder investeren en consumenten terughoudender worden, kan dat leiden tot tragere economische groei — of zelfs recessie.
Lachende derde van de handelsoorlog... jij!? | BNR Beurs
Waarom raakt dit de hele wereld?
China en de VS zijn samen goed voor bijna 40% van de wereldeconomie. Alles wat tussen hen speelt, heeft wereldwijd effect. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) waarschuwt dat het handelsvolume tussen beide landen met 80% zou kunnen dalen — een verlies van honderden miljarden.
Volgens WTO-topvrouw Dr. Ngozi Okonjo-Iweala brengt verdere escalatie serieuze risico’s met zich mee voor de hele wereld. Minder handel betekent minder groei, minder banen en meer onzekerheid.
Wat nu?
De toekomst is onzeker. Trump houdt vol dat hij “de deal van de eeuw” wil sluiten, maar China zegt “tot het einde te zullen vechten” als de VS “blijft provoceren”. De toon is grimmig, en onderhandelingen lijken voorlopig ver weg.
Toch is er ook hoop. De meeste landen hebben zich terughoudend opgesteld en gekozen voor diplomatie. Het Verenigd Koninkrijk liet bijvoorbeeld weten dat “een handelsoorlog in niemands belang is”.
Of deze crisis uitloopt op een totale breuk of toch eindigt in een compromis, zal de komende weken duidelijk worden. Tot die tijd blijft de situatie broos – met mogelijke gevolgen voor iedereen, van beleggers tot consumenten.